Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÉHEK A KERTBEN

Méhek a kertben

 

Minden apró jövevény öröm a kertben (feltéve persze, ha nem kártevő az illető). Jó látni, hogy a megalkotott kis világban eleségre, és talán otthonra is lelnek. Az, hogy a betelepülő állatok hasznot is hajtanak már csak ráadás, ajándék tőlük, melyet jól végzett munkánkért kapunk cserébe. Közben pedig nem is gondolnánk, hogy bizonyos állatoktól milyen nagy mértékben függünk. 

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a mezőgazdaságban is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a méhekre: 

A monokultúrás mezőgazdaság és az épített környezet hozzájárulnak a méhek és egyéb beporzó rovarok számának drasztikus csökkenéséhez. Holott ezeknek az élőlényeknek a munkája nagyban hozzájárul a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. Arról nem is beszélve, hogy a ma termesztett növények 80%-ának termékenysége függ a beporzó rovaroktól és a beporzás intenzitásától.

Erre a problémára ma már egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mezőgazdaságban. 2009 óta folyamatosan telepítik hazánkban a művelt táblák mellé a méhlegelőket.

Ezzel a módszerrel az angol vizsgálatokban öt év alatt meghatszorozták a poszméhek számát, 12-szer több lepke és 10-szer több más rovar látogatta a területeket. A hazai kutatás a nektár és pollengyűjtő fajokat, poszméheket, háziméheket és vadméheket méri fel a szegélyeken. Eddig nyolc poszméhfajt figyeltek meg a vetett szegélyekben, közöttük olyan ritka fajokat is, mint az erdei poszméh és a változékony poszméh. A gyakoribb poszméhfajok és a háziméhek nagy egyedszámban látogatják a szegélyeket.

 

A kerttulajdonosként kicsiben is hozzá tudunk járulni a méhek és egyéb beporzó rovarok életterének és táplálékforrásainak biztosításához. Ezzel közben önmaguknak is jót teszünk,  hisz a kertbe  látogató beporzó rovarok a haszonnövényeket is végiglátogatják és elvégzik feladatukat. 

Kertünk kialakítása során gondoljunk tehát a méhekre is! Tiltsuk ki a kemikáliákat, szorítsuk vissza a gyepet, kerüljük  az egyhangúságot! Adjuk a kertünk egy részét vissza a természetnek, telepítsünk oda vadvirágokat, a díszkertbe is válasszunk olyan növényeket, amiket szívesen járnak a méhek!,  A gyep nemesített fűfélékből álló monokultúra, kifejezetten káros a természet sokszínűségére. A természetben nem találunk gyepet, ne keverjük össze a réttel, vagy legelővel! A gyep nem ad élőhelyet a természetes élővilág számára, és rengeteg energiát (fűnyírás, gyomtalanítás), és vizet igényel a fenntartása. Sokkal egyszerűbb az önfenntartó vadvirágos kert, a környezetben vadon előforduló növények bevitele a kertbe! Ezt szem előtt tartva könnyen becsalogathatjuk a méheket kertjeinkbe, hogy ott aztán elvégezzék haszonnövényeink megporzását.  

Persze nem csak a vadvirágok vonzzák a méheket. Sok dísznövény is kiváló méhlegelő

 

 

Beporzó rovarokat csalogató növények a kertemben:
(További infokért katt. a képre)

 

  Árvacsalán -Lamium maculatum
Az ajakos virágok legtöbbje, így az árvacsalán is jó mézelő
  "Barkafűz" Kecskefűz - Salix caprea pendula
 

Borbolya - Berberis vulgaris atropurpurea
Sárga virágait szívesen látogatják a méhek

 

  Borostyán - Hedera
Az idősebb példányok szeptember októberben hozzák zöld színű ernyős virágzatukat, melyet kedvelnek a méhek.

 
 

Cserszömörce - Cotinus coggygria purpureus
Virágzása rövid ideig tart, de virágait a méhek látogatják. 

 

Dísztök - Cucurbita pepo
A különböző tökfajták jó mézelő növények. Különösen a nővirágok termelnek rengeteg nektárt.

 

Galagonya (fehér) - Crataegus mongyna
Méze gyógyhatású és különleges ízű. Minden fajuk bőven termel nektárt és virágport is. Nehézséget jelent, hogy ezek a növények évente rendkívül eltérő mértékben mézelnek. Minden méz pozitív hatású az izomteljesítményre, de a galagonyaméz különösen kedvezően hat a szívizomzatra.

  Gyűszűvirág - Digitalis purpurea A virágok jelentős mennyiségű  nektár termelésére képesek.Annak ellenére, hogy  mérgező, nektárjukat a méhek minden különösebb károsodás nélkül gyűjthetik.
  Hóvirág-a méhészek egyik legkorábbi virágporforrása
  Hunyorok - Helleborus
A hunyorok közül a Fekete hunyor korai virágzásával hamar virágporhoz és nektárhoz  juttatja a méheket
 

Illatos lonc - Lonicera fragrantissima
Kiváló méhészeti értékű növény, korai virágzásával az első virágpor és nektárforrások közé tartozik. Kihasználását nehezíti a virágzásakor gyakori kedvezőtlen időjárás

  Japánbirs - Chaenomeles japonica
Kora tavasszal a méhek szívesen látogatják
  Kasvirág - Echinacea purpurea
Jó mézelő
  Kékszakáll - Caryopteris clanonensis  
sok nektárt ad, őszi virágzása  miatt jelentős
  Krókusz
tavasszal a méhek szívesen járják 
 

Levendula _Lavandula angustifolia

a levendulafélék (Lavandula spica, L. intermedia, L. latifolis) méze finom zamatú, kiváló fertőtlenítő. Hasznos légcsőpanaszok, fejfájás és álmatlanság esetén.

A levendula egészen kiváló mézelő növény, igazi méhparadicsom 

  Macskamenta - Nepeta fassineii
Nagyon jó mézelő, szinte egész nyáron folyamatosan virágzik
  Madárbirs - Cotoneasterek
Néhány fajukatszívesen járják améhek
  Mahónia - Mahonia aquifolium
A dísznövények között nagy jelentőséggel bír, mert kora tavasszal majd egy hónapon keresztül nektárral és virágporral látjs el a méheket. 
 

Medvehagyma
A hagymavirágok mind mézelnek.Különleges, enyhén hagymaszagú világos-sárgás mézük hatóanyagai elsősorban légzőszervi bajokra, tüdőbántalmakra hatnak kedvezően.

 

Mézontófű - Phacaelia tanacetifolia
A közönséges mézontófű (facélia) a méhvirágfélék családjába tartozó, legjobban mézelő növény, mely hektáronként akár 800kg méz szolgáltatására képes.

   Mogyoró - Coryllus
Annak ellenére, hogy szélporozta növény a rengeteg virágpor miatt kora tavasszal a méhek kedvenc legelője
  Muskotályzsálya - Salvia sclerea
 A kedvező nektármérési adatok alapján a muskotályzsálya jó mézelő növény, melyre vándorolni is érdemes.
  Napvirág - Helianthemum
Kora nyártól augusztusig nyílnak jól mézelővirágai
 

Nyári orgona - Buddleia davidii
A méhek ugyan szívesen látogatják,de hosszú csöves virágaiból nem tudnak nektárt szívni

  Odvas keltike (Coridalis bulbosa)
A tavaszi erdőket szőnyegszerűen boríítja a kitűnő méhlegelő
  Pünkösdi rózsa (Paeonia suffruticosa)
Bár a szakirodalom nem tesz róla említést a kertemben megfigyeltem, hogy a pünkösdi rózsa, vagy bazsarózsa cserje virágzáskor szabályosan hemzseg a méhektől. Lábukon vastagon ül a virágpor. A telt virág virágszirmai közé mélyen bemásznak, úgy kutatnak a finomságok után...
  Réti füzény - Lythrum salicaria
Júliustól szeptemberig nyújt legelőt a kertet látogató méheknek
 

Som - Cornus mas
Korai virágzása teszi értékes mézelő növénnyé. Méhészeti kihasználását akadályozza, a kora tavaszi szeszélyes időjárás, ezért a kaptárokhoz közel célszerű ültetni. 

  Szamárkenyér - Echinops ruthenicus  
Nyáron szívesen járják a méhek
  Szellőrózsák (őszi)- Anemone
A méhek csak akkor látogatják, ha másviráról már nem tudnak gyűjteni
  Trombitafolyondár - Campsis radicans 
A méhek szívesen látogatják egész nyáron 
  Vadszőlő - Parthenocyssus
A tavaszi cserjék és virágok zöme már elvirágozott, mikor a vadszőlő még csak nekilát. Rendkívül sok méh járja
  Varjúhájak - Sedum fajok.
Fontos őszi virágport adó növények.
  Vízi menta - Mentha aquatica 
Mint az ajakosokat általában a vízi menta virágait is kedvelik a méhek. Júliustól szeptemberig nyílik.

 

A legfontosabb hazai méhlegelő növények virágzásuk sorrendjében

Mogyoró: Legkorábbi, bőséges virágport adó növényünk. Február végén, március elején virágzik. Egylaki: egy növényen van a porzó és a termő virág is. A hím ivarú virágát barkának nevezzük. Már ősszel kifejlődik, ezért virágzik ki kora tavasszal. Nektárt nem termel, mert még hideg van.

 Szilfa: Lombosodás előtt virágzik márciusban. Nyirkos, szikes talajokat szereti. Sok virágport ad. Több fajtája van: mezei, hegyi, édeslevelű. Érdemes kínai szilt telepíteni, mert augusztusban és szeptemberben nyílik. Telelő virágport ad.

Égerek: A legelső virágok között nyílnak a tél elmúltával. Ontják a virágport. Virágai egylakiak. Egyivarúak. A porzó - barka.

Füzek: A fehér fűznek van méhészeti jelentősége. Bő virágport és nektárt ad, ha nincs olyan hideg. Márciusban - áprilisban nyílik. Jó idő esetén hasznos fűzre vándorolni. Kétlaki, azaz külön növényen van a porzós és külön növényen van a termős virág.

Mandula: Önmegporzó. Március és áprilisban virágzik 10 - 12 napig.

Som: Erdőszéleken, kertekben található. A méhek szívesen járják. Bő virágpora van. Február és márciusban virágzik. 

Nyárfa: Március második felében virágzik. Kétlaki, barkája van. Bő virágport ad. Kövér rügyeiről sok propoliszt gyűjtenek.

Kajszi barack: Rovar megporzású. Március végétől április közepéig virágzik. Virágpora kevés, de ér-tékes nektárt ad.

Kökény: Erdőszélek, útszélek, mezsgyék, rekettyések cserjéje. Százezrével virít a sok fehér virág- Március második felétől - április elejéig virágzik. Kiváló méhlegelő! A méhek szívesen hordják a virágporát.

Piros árvacsalán: Március végétől - április elejéig virágzik. Már +6 C fokban is termel nektárt. Virágpora is értékes. Őszi másodvirágzása áldás - virágpora miatt. Hosszú párta csöve miatt nehézkesen gyűjtenek róla.

Juhar:  Április elejétől - május közepéig virágzik. Sok virágport, kevés nektárt ad.

Nyírfák:  Csak virágport ad, leveleiről propoliszt gyűjtenek.

Szilva: Április - májusban virágzik. Virágport és nektárt is ad. Permetezni csak fehérbimbós állapotban, sziromhulláskor és utána (lenne) szabad

Meggy: Április végétől virágzik. 8 - 10 napig virít. Idegen megporzású. Virágpora fontos a főhordásra készülő családnak.

Cseresznye: Április közepétől május közepéig virágzik. Fontos a méhek számára, mert ilyenkor már a méz és virágpor fogyasztás magas, hisz sok a fiasítás.

Őszibarack: Április első felétől virít. 1 virága 4 - 5 napig ad nektárt. Méze sötét.

Alma: Vonzza a méhet. Április második felétől május első felében virágzik. Nagy szerepe van az akác előtti felkészítésben. Virágport és nektárt is ad. A lehűlés, erős szél a méhek munkáját korlátozza. A termőbibe korábban érik be, mint a porzó, csak idegen virágporról tud megtermékenyülni, amit a méh tud elvégezni. Ezért fontos a méhek megporzó munkája.. Homoktalajon nincs jelentős nektárképződés.

Körte:  Nem jelentős, nincsenek nagy, összefüggő körtéseink. Virágpora hatékony, rikító. Nektárja nem vonzó.

Köszméte Áprilisban virágzik. 8 - 12 C fokon termel nektárt. A tavaszi méhfejlődést segíti.

Ribizli: Virágzási idő: április. Jelentős a fekete ribizke. Rókaszagú a méze.

Repce:  A fűz után az első komoly tavaszi méhlegelőnk, amelyre érdemes vándorolni. Virágzása alatt a méhek rendkívül agresszívak. Embert, lovat  is megtámadnak. Május végéig jó legelő. Virágpora fehérjében gazdag. 3 - 4 hétig virágzik. A virágok egymás után, folyamatosan nyílnak. 2 - 3 napig nyílik egy - egy virág. Amikor a méh leszívja a nektárt, 40 - 50 perc múlva ismét termel nektárt a virág.  Nektárja jól hordható, hozzáférhető. Minden más legelőt elhagynak a repcéért. Még 4 - 5 km távolságra is elmennek érte.

Vadgeszténye („bokréta fa”) Május közepén virágzik. Virágja és nektárja is jó. Méze: sárga, ikrásodó. Szaporint tartalmaz, itatás hiányában mérgezi az álcákat.

Eperfa: Utak mentén található. Bő virágport ad.

Szamóca: Virágpora és nektárja a méhek kedvence. 4 -5 hétig virít. Veszélye, hogy permezetik és sok méh elhullik tőle

Galagonya:  Szeszélyes mézelő. A mézet kristályosítja.

Bíborhere:  A vetési időtől a napsütéses órák számától nyílik, április végétől. Kaszáláskor sok méh el-pusztul.

Akác: Méze halványsárga, majdnem víztiszta vagy aranysárga. Évek múlva kristályosodik, ha tiszta. Fő nektárforrás. Május második felétől - júniusban virágzik. Hőigényes, 16 - 22 C fok meleg kell, hogy kinyíljon, 20 - 15 C fokon bőségesen nektároz. Ha hűvösebb van tovább virágzik. Melegebb időben hamar elvirágzik (30 fok felett leég). Területe Magyarországon 300E hektár! Ezt kb. 1Millió méhcsaládot tudna eltartani. ma Magyarországon kb. 600E méhcsalád van

Nagylevelű hárs:  Júniusban az akác után virít. (Az ezüst hárs nem jó mézelő. Legjobb a kislevelű hárs mézelése.) Sok méh elpusztul rajta. Édesharmata mérgező hatású. Így a nektárral keveredik, ez okozza mérgezést. Éjféltől 6 óráig termelnek nektárt. Korán reggeltől járják a méhek.

Málna: Nektárja értékes, méze halványsárga, gyengén kristályosodik. A mézelő cserjék közül ez a legjelentősebb.

Szöszös bükköny: Legtöbbször rozs közé, keverten vetik. Május - júniusban virágzik. Pillangós virágú. Takarmány és gyomnövény is. Magját érdemes megszedni és elszórni. Tömegvirág-zást adó növény. Májustól augusztusig virágzik a vadon élő.

Szelíd gesztenye: Kétféle virágja van: porzós és termős. Egylaki. Bőséges virágport ad. Júniusban nyílnak a virágai.

Gyermekláncfű /pitypang/ Virága 100 - 200 apró csövecskékből alakult virágzat. Virágzási idő: április - május. Nektárt és sok virágport ad. Járják is a méhek.

Somkóró:  Fehér és sárga virága van. Júniustól - szeptemberig virágzik. Két éves növény, a leg-jobb mézelő. Egy éves változata is van. USÁ-ban a parlagon hagyott területeket kötelező ezzel bevetni. Rostjából papírt készítenek. Pillangós virágú. nitrogén gyűjtő, talajjavító (vele a trágyázás is megoldott). Takarmány is. Kiválóan mézel.

Ezüstfa (olajfűz:) Az akác után nyílik. Bő virágport ad. Hasznos méhlegelő.

Tarlóvirág /tisztesfű/: Egy éves gyomnövény. Június végétől és júliusban nyílik. Régen ez volt a legjobb mézelő növény. Érdemes lenne a magját a tarlóba vetni.

Selyemkóró (vaddohány): Jó mézelő gyomnövény. Cukorértéke az akác kétszerese! Július - augusztusban virágzik. Méhfogó, ugyanis a virágokban fogó-testek vannak, sokszor a méh a virágon pusztul el, mert a lába beleakad a fogótestbe

Lucerna: Pillangós virágú. Júliustól szeptemberig virágzik. Méhfogó, - megfogja a méhet, elkábítja.

Facélia (mézontófű) Magjáért és zöld takarmánynak vetik. Kiváló nyári tömegvirágzást ad. A méhészek vetik. Erősen szőrözött, egyéves növény. Akác után ez a legjobb mézelő növényünk. Július - augusztusban virágzik, vetési idejétől függően. Vetési idő után 6 hétre virágzik. A talajban nem válogat. Folyamatos vetés mellett csaknem két hónapig ad kiváló méhlegelőt. A méhek reggeltől estig látogatják.

Japán akác: Jól mézel, július második felétől és augusztusban is virágzik.

Sóskaborbolya: Május végén virágzik. Virágport és nektárt is ad.

Levendula: Méze illatos, gyógyjellegű.

Kakukkfű : Méze illatos, drogos gyógyhatású.

Bálványfa:  Június végén nyílikvirágpora kedvelt.

Baltacim: Méze elsőrendű, nem kristályosodik.

Vadszőlő: július - augusztusban virágzik.

Szarvaskerep:  Júliusban - augusztusban virágzik 3 héten át. Sárga virágjáért szeretik a méhek. Kevés nektárt ad.

Dohány: Rózsaszín, Július - augusztusban virágzik.

Napraforgó: Virágzási ideje: júúlius - augusztus. Idegen megporzású. Viráűgzata: fészkes és egy fészek 9 - 10 napig virágzik. 1 tányáron 450 - 900 virág van. Szeszélyes mézelő, sok méh elpusztul rajta keresgélés közben. Főleg az idősebbek. Sok a ragasztóanyaga, ami a méh testére tapad és míg a szőrzetét kefélgeti, leszedik róla a ragacsot, sok szőrszál eltörök, lekopik. A kopasz méh nem tud virágport gyűjteni.

Aranyvessző (Solidago):  Virágzás: július - szeptember. Szeszélyes mézelő.

Tökfélék:  Sok virágot adnak

Uborka: Egész nap virít, szeszélyesen mézel, de sajnos sűrűn permetezik

Mák: júliusban virágzik. Nektárja nincs, de virágpora van, nem értékes.

Vöröshagyma:  A méhek kényszeredetten járják.

Szeder: Virágport, nektárt ad. Mindig járják fehér virágait.

 Fehér mustár Júliusban virágzik. Bő virágport és nektárt is ad. 50 - 60%-os a nektár cukortartalma.

Édeskömény: Júliusban 3 - 4 hétig virágzik. 

 

Források: 

http://potorimre.5mp.eu

http://www.tobbmintkert.shp.hu

http://www. edenkert.hu

http://www. gazlap.hu

http://www.biokontroll.hu

http://bgconv.com/docs/index-89167.html?page=74

http://www.meheszforum.hu